Muziek
Theater

Orkater

De plantage van onze voorouders
Muziek
Theater

Orkater

De plantage van onze voorouders

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders, uitgewist door eeuwen van kolonialisme en slavernij. Of ze de namen ooit vindt, is ongewis. En dan Maartje: zij bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar in haar familie wordt daar niet over gesproken.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva – en hun familieleden – om grip te krijgen op hun gezamenlijke koloniale geschiedenis en wat daaruit is voortgevloeid. Ze gaan terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. Steeds duidelijker blijkt hoe het verschil in historische achtergrond van de vrouwen doorwerkt in hun heden. De soms uitbundige, dan weer introverte livemuziek maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. Naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.

 

concept: Manoushka Zeegelaar Breeveld, gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast ‘De plantage van onze voorouders’ | regie: Geert Lageveen | tekst: Bodil de la Parra | spel: Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld | muziek: Shauntell Baumgard en Yavi Vroom | scenografie: Mathieu Wijdeven | kostuums: Annique Nahumury (Terror Kittens) | lichtontwerp: Stefan Dijkman



Een persoonlijk-historisch document én een scherp tijdgeestportret

Volkskrant




Geslaagde podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ is nu ook een geslaagde voorstelling.

Trouw




Wonderlijk is de extra laag die beide actrices toevoegen door eigen ervaringen te vermengen met het onderzoek

Het Parool