Kunstlinie - Architectuurprijs 2020 - tuinhuis-almere-anja-de-graaff
Architectuurprijs Almere 2022Hero image

Architectuurprijs Almere 2022

Op zaterdag 18 juni wordt de Architectuurprijs Almere 2022 uitgereikt aan het meest bijzondere project dat is gerealiseerd in de afgelopen twee jaar. In het kader van het jaarthema Architectuur ‘Vrouwen Ontwerpen’ is de vakjury voor APA2022 samengesteld uit een aantal vakvrouwen uit de wereld van architectuur, stedebouw, landschap en wetenschap. De jury staat onder leiding van een voorzitter, Ekim Tan.

Projecten kunnen worden aangemeld via [email protected] met het ingevulde aanmeldformulier. Aanmelden kan t/m 18 maart 2021.

De vakjury:

Gus Tielens
Gus Tielens is architect en samen met Mike Korth oprichter van korth tielens architecten in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de TU Berlijn en de TU Delft. Haar bureau is werkzaam in architectuur, publieke ruimte en infrastructuur. In 2006 ontving het bureau de Charlotte Köhler Prijs voor architectuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en in 2012 de Amsterdamse Zuiderkerkprijs. Het werk van korth tielens kenmerkt zich door een integrale zienswijze waarin kruisbestuivingen gezocht worden met aanverwante disciplines. Korth tielens mengt zich in het debat over architectuur door deel te nemen aan tentoonstellingen en publicaties. In 2018 won het bureau de Architectuurprijs Almere. Gus Tielens werkt graag vanuit verschillende perspectieven en is daarom naast haar werk als architect verbonden aan verschillende architectuur- en kunstopleidingen.

Philomene van der Vliet
Philomene studeerde landschapsarchitectuur in Arnhem, London en Amsterdam. Na als ontwerper en freelancer te hebben gewerkt voor diverse gerenommeerde ontwerpbureaus richtte ze in 2013 samen met Jan Maas BOOM Landscape op. BOOM Landscape ontwerpt aan het hedendaagse (stedelijk) landschap met producten die uiteenlopen van gedetailleerd parkontwerp, openbare ruimte-ontwerp tot grootschalige visies en ontwerpend onderzoek. Centraal in hun ontwerpen staan de karakteristieken van de plek, locale fenomenen en materialen, het spanningsveld tussen publiek en privaat en de transitie van landschap naar stad. BOOM Landscape zet actuele opgave als verstedelijking, energietransitie en klimaatverandering in als motor om te komen tot een bruikbare, biodiverse, productieve en een authentieke leefomgeving. BOOM Landscape won diverse prijzen, waaronder de BIG Architecture Awards 2018, de prijs voor het beste landschaps- en openbare ruimte project van Oost- en Midden Europa.

Philomene is als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast is zij lid van Welstand Den Haag, het Quality Team van Feyenoord City in Rotterdam en sinds 2016 maakt ze onderdeel uit van de programmaraad van Arcam en het BNA Onderzoek, Bond van Nederlandse Architecten.

Michelle Provoost
Dr. Michelle Provoost is architectuurhistoricus., gespecialiseerd in stedenbouwkundige geschiedenis, naoorlogse architectuur en hedendaagse stedenbouw. Ze was in 1994 medeoprichter van het bureau Crimson Architectural Historians, dat zich vervolgens heeft beziggehouden met een groot aantal onderzoeks- en ontwerpprojecten op het gebied van stedenbouw, architectuur en kunst. Sinds 2008 is Dr. Provoost directeur van het International New Town Institute (INTI) in Rotterdam. Onder haar leiding is INTI uitgegroeid tot een internationaal bekend centrum voor onderwijs en onderzoek met betrekking tot New Towns. Dr. Provoost is de hoofdredacteur van de INTI-publicaties. Ze doceert aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland en is nog steeds een veelgevraagd spreker. Ze geeft regelmatig lezingen in Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten.

 

Ontvang het laatste nieuws in de mail
Aangemeld