GENOMINEERDEN APA 2022Hero image

GENOMINEERDEN APA 2022

Lees meer over de genomineerde projecten

Op zaterdag 18 juni wordt de Architectuurprijs Almere 2022 uitgereikt aan het meest bijzondere project dat is gerealiseerd  de afgelopen twee jaar. In het kader van het jaarthema Architectuur ‘Vrouwen Ontwerpen’ is de vakjury voor APA2022 samengesteld uit een aantal vakvrouwen uit de wereld van architectuur, stedenbouw, landschap en wetenschap. 

DE VAKJURY

Ekim Tan (voorzitter) Architect, stedenbouwkundige en PhD Game Designer
Ekim Tan is een architect uit Istanbul gevestigd in Amsterdam. Geboren in Istanbul, verhuisde zij naar Nederland na gewerkt en gestudeerd te hebben in de Verenigde Staten, Syrië en Egypte. Opgeleid als architect, leidde haar groeiende interesse en passie voor steden en games tot een doctoraat aan de Technische Universiteit Delft, getiteld “Negotiation and Design for the Self-organizing City: Gaming as a Method for Urban Design“. In 2008 heeft zij ‘Play the City’ opgericht, een stadsadviesbureau in Amsterdam en Istanbul dat overheden en marktpartijen helpt effectief samen te werken met stakeholders. Sinds de ontwikkeling van de City Gaming methode tijdens mijn promotieonderzoek aan de TU Delft, is deze toegepast in projecten wereldwijd. Door haar betrokkenheid bij ‘Play the City’ blijft ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in samenlevingen en technologieën wereldwijd. Dit helpt om de juiste richting te geven aan een jong en groeiend bedrijf.

Gus Tielens
Gus Tielens is architect en samen met Mike Korth oprichter van korth tielens architecten in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de TU Berlijn en de TU Delft. Haar bureau is werkzaam in architectuur, publieke ruimte en infrastructuur. In 2006 ontving het bureau de Charlotte Köhler Prijs voor architectuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en in 2012 de Amsterdamse Zuiderkerkprijs. Het werk van korth tielens kenmerkt zich door een integrale zienswijze waarin kruisbestuivingen gezocht worden met aanverwante disciplines. Korth tielens mengt zich in het debat over architectuur door deel te nemen aan tentoonstellingen en publicaties. In 2018 won het bureau de Architectuurprijs Almere. Gus Tielens werkt graag vanuit verschillende perspectieven en is daarom naast haar werk als architect verbonden aan verschillende architectuur- en kunstopleidingen.

Philomene van der Vliet
Philomene studeerde landschapsarchitectuur in Arnhem, London en Amsterdam. Na als ontwerper en freelancer te hebben gewerkt voor diverse gerenommeerde ontwerpbureaus richtte ze in 2013 samen met Jan Maas BOOM Landscape op. BOOM Landscape ontwerpt aan het hedendaagse (stedelijk) landschap met producten die uiteenlopen van gedetailleerd parkontwerp, openbare ruimte-ontwerp tot grootschalige visies en ontwerpend onderzoek. Centraal in hun ontwerpen staan de karakteristieken van de plek, locale fenomenen en materialen, het spanningsveld tussen publiek en privaat en de transitie van landschap naar stad. BOOM Landscape zet actuele opgave als verstedelijking, energietransitie en klimaatverandering in als motor om te komen tot een bruikbare, biodiverse, productieve en een authentieke leefomgeving. BOOM Landscape won diverse prijzen, waaronder de BIG Architecture Awards 2018, de prijs voor het beste landschaps- en openbare ruimte project van Oost- en Midden Europa.

Philomene is als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast is zij lid van Welstand Den Haag, het Quality Team van Feyenoord City in Rotterdam en sinds 2016 maakt ze onderdeel uit van de programmaraad van Arcam en het BNA Onderzoek, Bond van Nederlandse Architecten.

 

Michelle Provoost
Dr. Michelle Provoost is architectuurhistoricus., gespecialiseerd in stedenbouwkundige geschiedenis, naoorlogse architectuur en hedendaagse stedenbouw. Ze was in 1994 medeoprichter van het bureau Crimson Architectural Historians, dat zich vervolgens heeft beziggehouden met een groot aantal onderzoeks- en ontwerpprojecten op het gebied van stedenbouw, architectuur en kunst. Sinds 2008 is Dr. Provoost directeur van het International New Town Institute (INTI) in Rotterdam. Onder haar leiding is INTI uitgegroeid tot een internationaal bekend centrum voor onderwijs en onderzoek met betrekking tot New Towns. Dr. Provoost is de hoofdredacteur van de INTI-publicaties. Ze doceert aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland en is nog steeds een veelgevraagd spreker. Ze geeft regelmatig lezingen in Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten.

Ontvang het laatste nieuws in de mail