Architectuurprijs Almere winnaar 2022

Winnaars 2022

Architectuurprijs Almere Logo

Op de Dag van de Architectuur werd bij Kunstlinie door Wethouder Hilde van Garderen de 11e editie van de tweejaarlijkse gemeentelijke Architectuur Prijs Almere uitgereikt in drie categorieën: vakjury, kinderjury en publieksprijs.

Vakjury

Uit de negen genomineerde projecten koos de Vakjury voor een bijzonder project op een boerenerf aan de Goethelaan in Oosterwold: Vliervelden van architectenbureau KettingHuls. Appartementen gecombineerd met een actief boerenbedrijf. Wonen op het erf van biologisch dynamische stadsboeren Tom Saat en Tineke van de Berg, in een poortgebouw, naast de koeienstal en de hooischuur. De bewoners van het woongebouw zijn onderdeel van het leven op het erf en wonen rondom de appelboomgaard, met om hen heen de 40 hectare landbouwgrond van de stadsboer waarop wordt gewerkt. Het woongebouw reageert op de visuele taal van stallen en het silhouette van het woongebouw refereert naar de pioniersschuren van de Verenigde Staten. Binnen een relatief eenvoudige structuur is een verrassend rijke variatie van woonplattegronden gerealiseerd. De stadsboerderij huisvest ook een crèche, een winkel waar lokale producten te koop zijn en een grootschalige moestuin.

Winnaar vakjury Architectuurprijs Almere 2022

Kinderjury

De Kinderjury gaf de voorkeur aan Huis-in-Huis van bureau SLA. Zij vonden het winnende ontwerp mooi, met veel licht en ruimte, origineel, knus, met een slim afdakje en alles handig op één verdieping. Bij het ontwerp is maximaal ingezet op de beleving van de natuur en de’ binnen-buiten-relatie’.

Kinderjury Huis in Huis Architectuurprijs Almere 2022

Publieksprijs

De verkiezing van de publiekslieveling werd ook dit jaar weer gehost door Almere DEZE WEEK en leverde met ruim eenderde van de stemmen een overtuigende winnaar op met het Wiki House van Ontwerpburo MULLER in samenwerking met het Stichting WikiHouseNL en Woningbouw Atelier. Een project aan de Stripmaker in Almere Buiten, dat uitstekende en betaalbare woonmogelijkheden biedt voor zelfbouwende starters, die met behulp van een toolbox individueel hun eigen ontwerp kunnen bepalen.

Architectuurprijs Almere winnaar 2022

Ruimte voor architectuur in Almere

Met de keuzen van de jury’s worden twee projecten in Oosterwold in het zonnetje gezet, een stadskern die ruimte biedt voor collectiviteit. Binnen Oosterwold is het mogelijk om samen zelf-geïnitieerde oplossingen uit te voeren voor wonen, voor de toekomst van voedselproductie, of zelfvoorzienende energie en mobiliteit, collectieve opvang en hergebruik van water, afval en materialen.

Almere is niet bepaald een experimentele stad, maar een stad waarin geëxperimenteerd kan worden” zegt Winy Maas in een artikel van BBC Future. Een belangrijk nuance, die de vraag oproept hoe wij Almere tot een experimentele stad kunnen ontwikkelen.

Het liefst had de vakjury van deze prijs twee, misschien wel drie winnaars geselecteerd. Maar de jury moest echt één project kiezen. Na twijfelen tussen de innovatieve projecten op de Floriade, volgde er nog een lange discussie over sociale en ecologische opgaven. Vervolgens heeft de jury unaniem gekozen voor het project dat onderwerpen adresseert als de omgang met het boerenlandschap, de moderne boerderij, variatie in wonen en wonen in collectiviteit: Vliervelden van KettingHuls. In de overtuiging dat deze keuze een juiste stap is op weg naar een experimentele stad in plaats van losstaande experimenten in Almere.

Winnend Bureau SLA zou graag een discussie initiëren over de regelgeving die soms zo verstikkend is dat  je als architect niets meer kan. Door de coulante houding van de gemeente Almere en de flexibiliteit die wordt geboden in Oosterwold, is het mogelijk geweest om dit winnende concept te verwezenlijken. Maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Uiteraard pakt Kunstlinie die handschoen op en zal dit debat gaan organiseren.

De Wethouder roemde de architectuur van Almere en benoemde de architectuurprijs als een belangrijke traditie die we moeten koesteren.

Met dank aan de vakjury: Ekim Tan, Phd (voorzitter), Gus Tielens, Michelle Provoost en Philomene van der Vliet. Ook dank aan de kinderjury van basisschool De Pirouette en aan alle 1476 mensen die met elkaar de publieksjury hebben gevormd.

Architectuurprijs Almere 2024

Dit jaar wordt de Architectuurprijs Almere opnieuw uitgereikt. Lees hier meer over de Architectuurprijs Almere 2024.

De Architectuurprijs Almere 2024 wordt georganiseerd door Kunstlinie in opdracht van de Gemeente Almere en is mede mogelijk gemaakt door Almere Deze Week, het Erfgoedhuis Almere en Stichting DKOR.

Partner Logos Architectuurprijs Almere