Donderdag 3 maart
Wie gaan er schuil achter BDG architecten? Door de toevoeging dat zij de ontwerpers zijn van hen nu al bekroonde ontwerp van de Aeres Hogeschool op het Floriade- terrein weet elke bewoner van Almere waar ze voor staan. BDG Architecten in de persoon van Wilco Scheffer staat voor duurzame, groene, publieke gebouwen en opvallende ontwerpen. Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen doken we in hun geschiedenis en blikten we vooruit naar de toekomst.
Donderdag 3 februari
In februari waren Hester van Dijk en Reinder Bakker van ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W te gast in het Architectuurcafé. Hester en Reinder zijn allebei opgegroeid in Almere en werken aan diverse, duurzame projecten. Ze zijn innovatief, denken out of the box en worden veel gevraagd vanwege hun verbeeldingskracht. In opdracht van Rijksadviseurs hebben zij zich bijvoorbeeld gebogen over tijdelijke paviljoens op het Haagse Binnenhof. Wist je dat ze ook een biobased Floriade Paviljoen hebben ontworpen?
Donderdag 2 december
Op 2 december staat architectuurfotograaf Jeroen Musch in de kijker. Als gerenommeerd fotograaf krijgt hij opdrachten van over de hele wereld om de meest spectaculaire gebouwen vast te leggen. Welke invalshoeken kleuren zijn blik? En duldt hij wel of geen mensen voor zijn lens?
Donderdag 4 november
Op 4 november was architect René van Zuuk te gast in het Architectuurcafé en spreken we over zijn brugontwerpen. Hoe verbindt hij architectuur en design?
Donderdag 7 oktober
In samenwerking met Architecture Film Festival Rotterdam werd de documentaire Spaceship Earth vertoond.
Spaceship Earth is een bizarre documentaire die je meeneemt in de ontwikkeling van de Biosphere 2. Het futuristische bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten, zorgde voor veel controverse in zijn tijd. Was dit project progressief voor de klimaatidealen die vandaag duidelijk merkbaar zijn of was het majestueuze gebouw alleen bedoeld als entertainment-experiment?
In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten.
De documentaire Spaceship Earth (Matt Wolf, 2020) heeft de tweede InScience Jury Award gewonnen tijdens de zesde editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen. Spaceship Earth is tot winnaar verkozen door de vakjury, bestaande uit Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Robbert Dijkgraaf.
Na twaalf edities is AFFR uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend filmfestival voor architecten, stadsliefhebbers, filmfanaten en studenten. Het festival verbindt een breed publiek met nieuwe en bestaande plekken in de stad en draagt zodanig bij aan de kracht van Rotterdam als architectuurstad.
Donderdag 2 september
Te gast tijdens de eerste editie van het Architectuurcafé architect; Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) over het eerste woonhuis dat hij ontwierp: Hard Glas in Almere.
Hard glas
Voor het terrein De Fantasie ontwierp en bouwde Benthem het woonhuis Hard Glas. Toen dat in 1982 klaar was, ging Benthem er zelf wonen met zijn gezin. Maar liefst 25 jaar lang was het zijn thuis. Benthem: ‘Het idee was dat het huis na vijf jaar weer gedemonteerd moest kunnen worden. Dat gegeven was leidend: de materialen moesten niet te zwaar zijn. De hele pui van de woonkamer is van dik glas, vandaar de naam. Ik woonde in die tijd met mijn vrouw en een jong kind in de Bijlmer, in een krap appartement. We zijn er uiteindelijk gaan wonen en 25 jaar gebleven.’
Jan Benthem is tegenwoordig een gevierd architect. Met zijn kompaan Mels Crouwel richtte hij in 1979 Benthem Crouwel Architects op en sindsdien zijn zij samen verantwoordelijk voor onder meer de nieuwbouw van Schiphol in de jaren negentig, de modernisering van het Anne Frank Huis en het nieuwe Centraal Station in Rotterdam. Wat veel mensen niet weten is dat zijn carrière begon in Almere. Hoe gaat het met hem, met zijn projecten en zijn architectenbureau?